Mattias Nordins
kontrollpanel

version 0.0

Obehöriga äga ej tillträde till denna sida.
ALLA inloggningsförsök loggas


Lösenord:
Hantera besöksloggen
Hantera besöksloggen
Hantera chat loggen
Hantera chat loggen
Hantera fotoalbumet
Hantera fotoalbumet
Hantera filmarkivet
Hantera filmarkivet
Hantera humorarkivet
Hantera humorarkivet
Hantera fel loggen
Hantera fel loggen
Hantera ikonarkivet
Hantera ikonarkivet
Hantera kalendern
Hantera kalendern

Page last updated 11/8/2022 3:34:4       This page has been visited: 110 times. 1 today. 1 yesterday.

                       
Denna sida publicerades 2008-01-19 av Mattias Nordin. Show statistics... Last indexed by Google 3/20/2023 4:43:4A
Börja med att skapa din websida enligt följande regler.
Länk
> B
Anmäl din sida för indexering hos sökmotorerna.
Länk
> C
Bevaka när sökmotorerna har besökt din website. Länk
> D
Bevaka besöksstatistiken. Länk

Konkreta saker att tänka på för att din sida ska vara sökmotorvänlig!

Källor & länkar:

Notera att Mattias Nordin (jag) inte har någon insiderinformation om hur sökmotorerna fungerar. Alla uppgifter är baserad på min långa erfarenhet samt på tillgänglig information på nätet. Var alltid kritisk till all information och försök att själv verifiera att resultatet blir bra. Jag är helt oberoende och har inte något förhållande till någon sökmotorleverantör.


A1 - Struktur: Använd en modern doctype i din htmlfil.
  Använd en modern standard som tex XHTML. XHTML är ersättaren av HTML. En av finesserna är att det äntligen enbart tillåts ett sätt att tolka skriven kod. I XHTML så tillåts inte syntaxfel. Fördelen är att alla sidor ska se ut likadant i alla webläsare. Nakdelen är att man måste vara mer petig när man skriver sin kod.

  Det finns dock möjlighet att skriva kod för många olika standarder av HTML. Vilken du tänker välja bör definieras med en doctype-tagg på din websida. Vill du lära dig skriva modern kod som är framtidssäker så bör du använda dig av en "Strict"-doctype (se nedan). Denna tillåter inte att du använder dig av ickestandardiserade finnesser och tolkar standarden hårt. Fel = fel. Kör man koden genom en validator för att kontrollera sin kod så märken man att den är lite väl petig. Tex anses att glömma att lägga till ALT="txt txt" i en <img... tagg vara ett fel vid validering. Personligen brukar jag inte bry mig om detta.

  Använd denna struktur på dina webdokument. Doctype-taggen överst säger åt webläsaren vilken HTML standard du skriver. I detta exempel använder jag XHTML 1.0 Strict som anses vara en modern standard.

  Se till att skriva din HTML på rätt ställe. CSS-kod ska ligga inom .... HTML kod ska ligga inom ....

  <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
  <html>
  <head>
  <title> </title>
  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
  <META name="KEYWORDS" content=" ">
  <META name="AUTHOR" content=" ">
  <META name="DESCRIPTION" content=" ">
  </head>
  <body>

  ... Sidans innehåll skriver du här ...

  </body>
  </html>

  Du kan även välja en mindre strikt tolkning av gällande standarder genom att byta till denna doctype (XHTML 1.0 Transitional).

  <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

  Läs mer om doktype på:

 1. http://www.tiger.se/dok/xhtml.html
 2. http://www.webbdesigna.se/doctype.php
 3. http://sv.wikipedia.org/wiki/XHTML


A2 - Struktur: Använd <title>-taggen.
  Sökfrasen kan med fördel nämnas i <title>...</title> taggen.

  <html>
  <head>
  <title>Hur får jag min sida att visas i googles sökmotor? Konkreta tips!</title>
  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
  <META name="KEYWORDS" content="konkreta tips, sökmotoroptimering, toplista, sökmotorvänlig">
  <META name="AUTHOR" content="Mattias Nordin">
  <META NAME="Description" CONTENT="Här listar jag några konkreta tips för vad du ska tänka på när du skapar din websida. Resultatet blir en sökmotorvänlig hemsida. Passar Google, Msn och alla andra sökmotorer.">
  </head>
  <body>
  ...

  Så här presenterar Google din titel text. Notera att Google visar träffarna på sökfrasen i titeln med bold text.


A3 - Struktur: Använd meta description
  Sökfrasen kan med fördel nämnas i <META name="DESCRIPTION" content="Websites created by Mattias Nordin...">.

  <html>
  <head>
  <title>Hur får jag min sida att visas i googles sökmotor? Konkreta tips!</title>
  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
  <META name="KEYWORDS" content="konkreta tips, sökmotoroptimering, toplista, sökmotorvänlig">
  <META name="AUTHOR" content="Mattias Nordin">
  <META NAME="Description" CONTENT="Här listar jag några konkreta tips för vad du ska tänka på när du skapar din websida. Resultatet blir en sökmotorvänlig hemsida. Passar Google, Msn och alla andra sökmotorer.">
  </head>
  <body>
  ...

  Så här presenterar Google din description text. Notera att Google visar träffarna på sökfrasen i description med bold text.
  Finns det inte någon description text så kan google skapa en description text genom att godtyckligt klippa ut textstycken från innehållet på din sida.


A4 - Struktur: Domännamnet kan innehålla sökfrasen.
  Sökfrasen kan med fördel nämnas i domännamnet. Detta ger mycket stor vikt i poängräkniningen för den organiska listan. För en tid sedan så låg en i princip tom sida med domännamnet www.kontantkort.se före andra sidor med ett bättre innehåll i den organiska google listan. De andra sidorna hade inte sökordet i domännamnet.

  Exempel: Se även denna skärmdump. Observera att den lilla www.resa.nu sajten ligger före alla resbolag + sj och liknande.

  Exempel på felaktig hantering: Observera att den existerande domänen www.resor.se antagligen legat överst i den organiska listan på sökfrasen "resor" OM den inte hade missbrukats. Detta om sajten hade innehållit någon information relaterad till resor. I detta fall så hänvisas besökaren vidare till en annan website redan på DNS nivå så det finns inte något som sökmotorerna kan indexera på denna domän. Men detta är ett tveksamt beteende och kan nog leda till svartlistning hos sökmotorerna.


A5 - Struktur: Katalognamn kan innehålla sökfrasen.
  Sökfrasen kan med fördel nämnas i sökvägen till websidan. Dvs i katalogstrukturen.

  Notera att underkatalogen och webfilen är fetmarkerad (indikerar använd i sökningen) på sida nummer 2 i den organiska listan.


A6 - Struktur: Använd ett bra menysystem.
  Använd ett menysystem som sökmotorernas robotar kan följa. Vanliga HREF länkar är det bästa alternativet. Vissa andra fungerar också men flashmenyer och vissa javascript fungerar inte alls. Idag går det att lösa de flesta menysystem med CSS. Se ett exempel på ett sökmotorvänligt menysystem.

  • Flashmenyer är värdelösa för sökmotorer.
  • Javascript:OnClick(location.href='minsida.html') kan fungera men är inte det bästa alternativet.


A7 - Struktur: Flytta inte filer i onödan.
  När en sida väl har blivit indexerad flytta inte sidan i onödan. Sökvägen och filnamnet bör vara konstanta. Om du flyttar en befintlig sida så tar det både tid innan den gamla sidan har försvunnit från googles organiska lista samtidigt som den nya sökvägen kommer hanteras som vilken ny sida som helst.


A8 - Innehåll: Testa med CTRL + F
  De ord/meningar som du förväntar dig att besökarna skriver in i sökmotorn för att hitta till din sida måste gå att finna genom att använda sökfunktionen i din webläsare (CTRL + F i Internet Explorer). Härefter kallar jag besökarens sökkriteria för "sökfras".

  Sökfraser är förövrigt bättre att använda än sökord. En sökfras är en mening bestående av flera ord. Undersökningar visar att de flesta webbanvändare (31%) söker med hjälp av 2 ordsfraser, 25% söker på 3 ordsfraser och enbart 19% försöker söka med ett ord.

  Det är viktigt att förstå vilka sökfraser dina besökare kan tänka sig att använda. Använder du fel så gör du jobbet i onödan.


A9 - Innehåll: Inkommande länkar.
  En av det absolut viktigaste är att sidan tillhör ett befintligt länknätverk (internet = länknätverk). Länkning från en extern website (har annat ip nummer) ger i regel mycket poäng. Notera att google viktar olika sajter beroende på deras status. Får du länkar från en tidning så har det oftast ett högt värde medans får du länkar från en länkfarm så kan det vara ett negativt värde för dig. Det optimala är att ha en ömsesidig länkning från relevanta sidor. Tex handlar din sida om bilar så är det bra om en sida som handlar om däck länkar till dig. Båda era sidor kommer förhoppningsvis då klassas som bilsidor.


A10 - Innehåll: Använd en beskrivande länktext.
  Sökmotorerna försöker använda ordet i länken "<a href="...">oronljus</a>" för att räkna ut vad target sidan handlar om och för att styrka eventuella relationer. Länka i den mån möjligt ett korrekt ord istället för att använda en "<a href="...">läs mer</a>" text.


A11
  Har du skapat en ny websida och inte har några inkommande länkar till sidan så bör du lägga till sidan i http://www.google.com/addurl.html.


A12
  Placera din sökfras i rubriker och i den relevanta texten. Se åter A1 :)


A13 - Kontrollera att du inte har några syntaxfel.
  Kontrollera att din sida är skriven enligt angiven standard. Kontollera att du inte har några syntaxfel på din sida. Det finns verktyg som hittar felen åt dig. Här kommer några exempel:

 1. validator.aborla.net
 2. validator.w3.org

  Det finns flera olika nivåer av hur känslig valideringsverktyget ska vara mot standarden. Många vanliga användarfel klarar din webläsare av att förstå och trots felen presenteras websidan som det är tänkt.

  <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"> <html>
  <head>
  <title>Hur får jag min sida att visas i googles sökmotor? Konkreta tips!</title>
  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
  <META name="KEYWORDS" content="konkreta tips, sökmotoroptimering, toplista, sökmotorvänlig">
  <META name="AUTHOR" content="Mattias Nordin">
  <META NAME="Description" CONTENT="Här listar jag några konkreta tips för vad du ska tänka på när du skapar din websida. Resultatet blir en sökmotorvänlig hemsida. Passar Google, Msn och alla andra sökmotorer.">
  </head>
  <body>
  ...

  Läs mer på Fix Your Site With the Right DOCTYPE!


B1 Anmäl din sida till diverse katalogtjänster som tex Yahoo dictionary.


B2 Använd ALT="..." taggen i bilder och beskriv bilden.


B3 Håll antalet externa länkar på en rimlig nivå för att undvika att klassas som en länkfarm.


B4 Skapa hellre små sidor med detaljerad information relevat till sökfrasen än långa sidor som innehåller olika ämnen. Sökmotorerna kan få det svårt att klassa sidan för ett visst ämne om sökorden drunknar i övrig ickerelevant information.

Vad ska man INTE göra?

Observera att sidor som kräver inloggning, cookies eller session variabler kan ha svårt att indexeras av sökrobotarna.

Citat från Googles riktlinjer för webbansvariga:

Riktlinjer för kvalitet - specifika riktlinjer

Om du kommer fram till att din webbplats inte följer riktlinjerna kan du ändra den så att den gör det och sedan skicka in webbplatsen för omprövning.
Min sida syns inte i Googles organiska lista. Var kan jag få hjälp?

Det finns en mängd forum ute på internet där det finns mer eller mindre erfarna moderatorer och användare som hjälper till.

Jag får rekommendera Googles egna initiativ som heter Googles Hjälpgrupp för Webbansvariga. Det är ett forum där du kan ställa dina frågor.